zaterdag 14 mei 2011

Nog 4 maanden

Vandaag nog 4 maanden voor we vertrekken, we zitten niet stil tussendoor, volop aan het opruimen van de zaken die we niet meer nodig hebben dus er wordt veel weggedaan, niet zoveel als ik wel zou willen !!!
We hebben een paar heel fijne dagen gehad met de communie van Chelsea en Emilie daar hebben we volop van genoten, de kleindochters hadden schrik dat we niet zouden terug thuis zijn met hun communie maar dat wilde we voor geen geld missen.
Ook moeten er dit jaar nieuwe reispassen aangevraagd worden dit is onze 5 x naar Bali, het blijft wel 5 jaar geldig maar het moet nog 6 maanden geldig zijn bij terugkeer, maar daar hebben we nog wel effe de tijd voor, nadien moeten we dan naar de Indonesische Ambassade voor onze visum dit zal in Juli zijn denk ik.
Eens dat klaar moeten we binnen de 90 dagen het land uit, vanaf 15 juni kunnen we ze gaan aanvragen want we landen in Bali op 15 september.
Veel nieuws heb ik niet dus een beetje informatie over het Hindoeïsme in Bali, voor Balinezen is het geloof heel belangrijk en staat centraal in hun leven.
Dit Hindoeïsme is niet te vergelijken met het Hindoeïsme in India. Het Hindoeïsme op Bali bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het hindoeïsme uit Zuid- en oost-Azië.
Hoe en wanneer het Hindoeïsme naar Bali kwam, in de 15e eeuw vluchtten er Hindoe’s uit Oost-Java naar Bali. Ook kwamen er een aantal Moslims uit Java over die op Bali probeerden te bekeren. De aantallen kunnen nooit groot geweest zijn, Bali is een klein eiland en de bevolking was niet groot, zeker niet de miljoenen die er nu wonen. Met een paar honderdduizend heb je het wel gehad. Veel Balinezen werden als slaaf door hun eigen vorsten verkocht, vooral Balinese vrouwen waren zeer geliefd als huishoudster bij VOC-dienaren en Chinezen in Batavia, het huidige Jakarta .
Het is een bekende praktijk in de slavenhandel dat het ene volk het andere verkoopt omdat die het meest geschikt zijn om als slaaf te dienen.
Het leven op Bali is altijd behoorlijk ruig geweest, men leefde van slavenhandel en roof, opium smokkel en meer van dat soort activiteiten. De Nederlanders pacificeerden het eiland pas aan het begin van de 20ste eeuw. Er was daar gewoon niets waar Nederland interesse in had, die “pacificatie” had voornamelijk plaats vanwege de opium smokkel, de piraterij en scheepsroof in de wateren rondom Bali.
Daarna zijn de Nederlanders het toerisme op Bali gaan promoten. Door het promoten van het toerisme komt er geld binnen en bloeit het Hindoeïsme ook op.

De grote bloei van het Hindoeïsme komt met het massa toerisme vanaf begin ‘80’er jaren. De financiële crises die vanaf 1997 Indonesië treft lokt ook veel Javanen naar Bali op zoek naar werk. Met de Javanen komt er ook meer Islam op het eiland.
De meeste Balinezen zijn hindoe, in tegenstelling tot de rest van Indonesië waar de meerderheid moslim is.
De Balinezen hebben hun eigen vorm van hindoeïsme en dit geloof bepaalt de hele cultuur en het sociale leven op Bali.

Volgens hun religie zijn tegenstellingen, zoals hemel en hel, goed en kwaad, licht en donker, even belangrijk om zo de harmonie van de wereld in evenwicht te houden.
Hierdoor hebben Balinezen evenveel aandacht voor goden als voor demonen en
beiden moeten op dezelfde manier vereerd worden. Iedere Balinees begint de ochtend met het neerleggen van offermandjes voor de deur, in de familie tempel en zelfs voor restaurants, winkels en op gevaarlijke kruispunten zul je deze van palmbladen gemaakte mandjes gevuld met rijst, bladeren en vruchten vinden.
De hindoeïstische Balinezen geloven sterk in reïncarnatie en voorwaarde voor wedergeboorte is dat het lichaam vernietigd moet worden door vuur, dat reinigende kracht heeft. Van de vele ceremonieën die er tijdens het leven worden gehouden, is de crematie de heiligste religieuze ceremonie.
De lijkverbranding gaat gepaard met veel rituelen, maar zonder het vloeien van tranen, want dan zou het voor de ziel moeilijker worden om afscheid te nemen.
Het geloof van de Hindoes Hindoeïsme is meer een manier van leven dan een aantal vaste geloofspunten. Het kan op allerlei manieren worden vorm gegeven, sommige Hindoes bidden iedere dag, andere bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Aan iedereen wordt overgelaten zelf te beslissen wat het beste is voor hem of haar. Maar alle Hindoes delen een aantal geloofspunten. Hindoes geloven dat bij iemands dood zijn ziel voortleeft en herboren wordt in een ander lichaam van een mens of dier. De kwaliteit van je volgende leven hangt af van de manier waarop je je in je eerdere leven hebt gedragen.


Als je goed leeft, word je herboren in een hogere vorm van leven. Als je slecht hebt geleefd, word je herboren in een lagere levensvorm.
Deze keten van daden en hun gevolgen wordt karma genoemd.

Informatie van het internet



Groetjes en tot het volgend verslagje





Rita & Robert

4 opmerkingen:

  1. hoi Rita,
    dat is weer een heel interessant stukje wat je geschreven heb, knap hoor zoals jij je altijd verdiept in de cultuur en ons daar van mee laat genieten.
    Nog een paar weken en dan zien we jullie, we kijken er naar uit en ik beloof dat ik jullie weer goed zal verwennen dat verdienen jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Adik,
    Bedankt en gelukkig is het internet er, ook een beetje eigen inbreng erbij zon komen we tot een mooi interessant verhaal.
    Nu valt er nog niet veel te vertellen, dus de volgende maanden nog een beetje meer over de leefgewoontes van Bali, veel mensen die de blog lezen weten het maar zoveel andere niet.
    We kijken er ook naar uit jullie terug te zien en dat je ons weer gaat verwennen daar zijn we zeker van.
    Groetjes en knuffels Adik & Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Amai zeg, jij weet er het een en ander van.
    knap hoor.

    groetjes
    Erwin

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Erwin ,
    Thx en ja ben wel erg geinteresseerd in de Balinese cultuur, wat opzoekwerk en informatie van onze Balinese vrienden dan lukt dit wel.
    Hopelijk kunnen we elkaar deze keer nog eens zien, we hopen naar Ubud te komen deze keer zenne.
    Volgend verslagje volgt zondag dan is het nog 1 maand voor ons vertrek.
    Gr Rita & Robert

    BeantwoordenVerwijderen