donderdag 15 december 2011

Berichtje uit Bali

Hallo iedereen,
Het is weeral meer dan een week geleden dat ik nog iets heb laten horen, alles is nog steeds super, ook weinig regen alhoewel het volop regenseizoen is, we hebben aanmerkelijk minder regen dan verleden jaar wat het natste was tot hiertoe.
Onze visum is weeral voor de tweede keer verlengt dit is ook in orde zo kunnen we weer een maandje blijven, nog twee keer voor we terug richting België komen, maar eerst nog Kerst en Nieuwjaar hier vieren.
De dagen vliegen hier voorbij, we doen niet veel meer dan genieten en doen wat we graag doen.
Dinsdag hebben we eens een toertje gemaakt, het is altijd al uitgesteld, eerst moesten we acclimatiseren, dan kregen we vrienden op bezoek dus dan ging het ook niet, Ingrid en Fabienne het lag niet aan jullie zenne, maar we genoten zo van jullie gezelschap dat we geen tripje deden.
Nu de eerste drie maanden voorbij zijn, zei ik tegen Robert nu gaan we op stap, de rug is ook terug in orde want de wegen zijn hier niet zoals in België of Nederland natuurlijk.
Een tripje naar Sawan dit was er verleden jaar overgeschoten dus dat stond nog op ons verlanglijstje, dinsdag was een vrije dag voor ons want maandag Indonesische les, donderdag's massage, vrijdag Indonesische les, je vraagt je nog af hebben we wel vakantie hier hahaha.
Sawan is beroemd vanwege z'n gamelan instrumenten fabriekjes. In deze streek staat de wieg van de zogenaamde 'gamelan gong kebyar', het type gamelanmuziek dat overal in Bali te horen is. Het was echter voor het eerst te horen in 1917 in het dorpje Jagaraga, onder de rook van Singaraja, waar het werd 'uitgevonden' door een van de lokale gamelan ensembles. Sinds die tijd is dit type gamelanmuziek 'gekopieerd' door ensembles in geheel Bali, en vandaag de dag is het de meest populaire vorm van gamelanmuziek in Bali.
Gamelan is de benaming voor zowel de muziekstijl de muziekinstrumenten als de bespelersgroep ervan in Indonesië.
Een gamelanorkest bestaat uit slaginstrumenten zoals drums, kulintangs, gongs en xylofoons, maar ook fluiten. Vooral op Java en Bali is de gamelan heel populair.
Het is kenmerkend voor Indonesische volksmuziek.
De gamelan wordt als een van de hoogst ontwikkelde muzikale vormen ter wereld beschouwd. De gamelan hanteert een microtonale toonschaal die afwijkt van de in het Westen gebruikelijke gelijkzwevende stemming en maakt gebruik van complexe ritmische structuren.
De naam gamelan is afgeleid van gamel, een Oud-Javaans woord voor handgreep of hamer, omdat de meeste instrumenten van een gamelanorkest slaginstrumenten zijn. De Indonesische term "karawitan" is de verzamelnaam voor zowel de Javaanse als de Balinese gamelanmuziek .
Er wordt geen bladmuziek gebruikt, maar de meeste composities of "gendhing "zijn nauwkeurig vastgelegd.
De Balinese gamelanmuziek verschilt sterk van de Javaanse. De  vorm van de  Balinese kent schrille tonen en levendige ritmes, de Javaanse vorm daarentegen heeft langzame, afgemeten klanken.
Balinese gamalanmuziek typeert zich door met name syncopische ritmes in een hoog tempo.
Kenmerkend is het "sangsit"-spel. Sangsit spelers spelen hetzelfde patroon maar dan net wat later dan de melodie-speler. De melodiepartij wordt verdubbeld.
Je kunt de fabriekjes bezoeken en kijken hoe de Noord Balinese instrumentenmakers op traditionele wijze deze beroemde instrumenten vervaardigen.
Dus dinsdag morgen prachtig weertje dus wij na het ontbijt op trot, eens Singaraja door werd het rustiger op de weg, via Jagaraga naar Sawan waar we eerst de mooie tempel poort zagen van de Pura Desa ( dorpstempel ), het straatje ervoor zag ik staan Gong Pabrik dus wij daar heen, we kwamen aan een klein dorps pleintje en natuurlijk geen aanwijzingen meer, we stopt even en direct kwamen er mensen vragen waar we naartoe wilde dus ja Gong Pabrik, ke kiri zei de man, dus naar links, ik dacht al hebben al die Indonesische lessen nu nog niets opgebracht dat ik niet weet wat links of rechts is want het was een padje, het leek het einde van de wereld, maar zijn gelukkig toch verder gereden en ineens zagen wij het plaatje staan dus we waren op de juist plaats.
Plotseling een aantal mannen waar ze vandaan kwamen weet ik niet en ze wisten al direct waar we voor kwamen, een weggetje steil omhoog dus ben wijselijk afgestapt en Robert met de motor naar boven en ik te voet, daar was een klein fabriekje waar ze aan het werken waren, was wel interessant dit allen te zien hoe ze dit deden.
Natuurlijk vroeg de man of we wat wilde kopen beleeft gezet dit weegt toch allemaal zo zwaar om mee te nemen naar België.
Nadien terug opweg om via een andere weg huiswaarts te rijden, geen plaatsaanduidingen dus mijn best Indonesisch bovengehaald, ze verstonden me toch dus we werden we naar de juiste plaats gewezen, via Tamblang, Bengkala naar Kubutabahan zo kwamen we nadien weer in Singaraja uit.

Amaai we hebben weggetjes gehad om U tegen te zeggen, eerst steil omhoog om nadien heel erg te dalen, gelukkig hebben we een motor met vitessen er werd wat geschakeld, we hebben prachtige uitzichten gehad en beide genoten van het tripje.
Nadien even bij Pak Durpa en de ouders van Eka geweest, Pak Durpa was in Denpasar maar werden hartelijk ontvangen door Ping Ping, ook door de Oma en ouders van Eka werden we fijn ontvangen, we moesten eten maar we hebben beleefd geantwoord sudah makan, we hebben al gegeten, maar volgende keer komen we er niet onderuit natuurlijk, maar dan verwittigen we hun eerst natuurlijk.
Eens terug in het hotel hadden we toch zo'n 60 km gedaan, nadien direct het zwembad in natuurlijk.
Vandaag massage gehad was weer heerlijk, deze namiddag kregen we bezoek van Nederlanders die in het hotel logeren waar wij vroeger  logeerde, dus er werd weer wat afgelachen hoor.
Groetjes en tot het volgend verslagje
Rita & Robert

2 opmerkingen:

  1. dat was een interessant verhaal, heerlijk he dat je bijna geen tijd heb om uitstapjes te doen, wij waren al zo bang dat jullie je gingen vervelen.
    En dan ook melamun een dag in de steek laten, hoe kan dat want Suzie en John zijn er ook al niet en iemand moet toch met de karwats achter de jongens aan.
    Vandaag over 2 weken zijn we als het goed is een uur of 2 onderweg naar ons zonnige oord.
    Rita heb jij nog steeds hetzelfde bal tel.nr als vorig jaar???
    Veel plezier weer verder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Marian zo is het, we vervelen ons hier hoegenaamd niet.
    Alles verloopt hier vlotjes ook zonder Susie, wel een beetje rustiger maar iedereen weet wat ze moeten doen.
    Nog effe en jullie zijn ook weg naar de zon.
    Ik heb een ander nummer zal het je doormailen hoor
    Gr Rita

    BeantwoordenVerwijderen