maandag 6 februari 2012

Berichtje uit Bali

Hier nog eens een verslagje uit Bali, alles ok hier Robert is van verleden maandag of dinsdag terug aan het zwemmen dus hij is weer de koning te rijk.
Een tijdje geleden hoorde ik ineens iets vallen aan ons terras, ging ik zien was het de grote bananenboom die naar beneden gevallen is, ineens kwam iedereen afgelopen, heb er snel nog foto's van genomen.
Er hingen zo een 5 tal bananen trossen aan, we zijn allemaal bekend met de manier waarop bananen groeien of in ieder geval de manier bananen meestal groeien, naast onze bungalow staat een bananenboom met wel 4 grote bananen trossen of hoe je ze ook noemt de deze.
Ze zijn wel bijna 3 meter lang, met duizenden bananen eraan, het is een " Pisang Raja Sewu"
Door het gewicht van alle bananen van de bomen moeten ze met een constructie van bamboe palen worden ondersteunt, dus je begrijpt dat dit een hels lawaai maakte.
Niet veel gedaan de laatste weken, maar gisteren avond waren we uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje van Anne-Marie, de dochter van onze buren hier in Bali, zij zelf wist er niets van, dus in alle talen aan het zwembad gezwegen erover.
We werden tegen 17.00 uur verwacht het feestje vond plaats bij hun vrienden die hier wonen, prachtige romantische locatie om dit te vieren.
Ze schrok toen ze ons zag, we kregen eerst lekkere versnaperingen, nadien heerlijk Balinees eten, de garnalen waren uitstekend, zelfs de kleine kinderen deden hun best eraan.
Voor de Bulé's ( blanken ) stonden er stoelen, alle Balinezen gingen of op de grond of op het terras zitten.
Het was een heel fijne ongedwongen sfeer, plotseling stopte er een auto met allemaal mannen met gamelan instrumenten, de jarige zei dat is niet voor hier denk ik, natuurlijk dat was wel voor haar, hadden haar ouders besteld met dansers er ook bij.
Ze installeerde alles netjes naast het prachtige zwembad, er was een klein mannetje bij die ik van gezicht kende, we konden hem niet thuis brengen, ik ben het dan maar gaan vragen, hij was werkman in het vroeger hotel waar we verbleven.
De leider van de groep ging eerst offeren, ook aan de familie tempel, er begint geen opvoering zonder bidden hier op Bali, zo zijn de gebruiken hier.
Robert kende de leider van de groep, hij zit aan het strand soms aan een kleine warung en hij en zijn vrouw baten dit uit, ook onze tweede massage dame werkt daar in de dag.
Nadien begon het dansen, heel mooi en sommige dansers gingen naar de kinderen, die liepen dan roepend heel snel weg.
Ook was er Joged dans dan komt de danseres iemand uit het publiek halen, natuurlijk eerst de jarige, dan haar ouders en toen was de eerste batterij op, snel een andere erin en juist op tijd om foto's van Robert en de danseres te maken.
Nadien nog blijven na praten buiten waar het heerlijk vertoeven was, en toen terug naar huis, nu is Melamun onze thuis toch nog voor een 5 tal weken en dan is onze thuis terug in België.Vandaag was Lely jarig zij mocht 21 kaarsjes uitblazen, zij is dienster in het hotel, Nyoman had voor de verjaardagstaart gezorgd, ze moest op de versierde stoel gaan zitten, op een moment werd het haar echt te veel en begon ze te wenen, dit was haar eerste verjaardagstaart ooit, voor ons lijkt dit allemaal zo gewoon, onze kinderen en kleinkinderen hebben vanaf hun eerste jaar een taart gekregen maar hier is dit niet gebruikelijk, dus er kwamen traantjes aan te pas, maar traantjes van blijdschap vertelde ze nadien.
We kregen ook allen een stukje taart wat weer heerlijk smaakte, ook werd ze gefeliciteerd door de hele staff en de gasten van het hotel.
Het gaat wel snel vooruit en we hebben nog enkele toertjes op het programma staan dus die moeten toch nog uitgevoerd worden.
Gr Rita & Robert

2 opmerkingen:

 1. zo ongemerkt maken jullie toch nog mooie dingen mee, wat dat betreft is het anders in Thailand, zeker dit niet toeristische stukje waar wij zitten, ook hebben ze hier niet zo veel ceremonies en als die er zijn is het meer besloten, dus we maken ook niet zo veel foto's dit jaar.
  Probeer niet aan die 5 weken te denken maar flink te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Marian,
  Ja er is toch steeds weer wat te beleven hier in Bali, nu zaterdag is het weer Kuningan.
  Neypi missen we dit jaar dit is op 23 april, maar nog wel een ceremonie van tandvijlen dat heb ik nog nooit meegemaakt hier.
  Morgen nog een maand en we genieten nog steeds en als de tijd er is om naar huis te gaan is dit ook weer fijn, kinderen en kleinkinderen, familie en vriendne terug te zien.
  Ook genieten van het Belgisch eten weer en dna weer af tellen naar september hahaha.
  Gr Rita

  BeantwoordenVerwijderen