donderdag 12 januari 2012

Berichtje uit Bali

Hallo iedereen,
Hier zijn we weer eens, de mensen die op Facebook zitten weten dat alles hier nog in orde is of toch bijna.
Op mijn verjaardag was Robert de bloemetjes waar ze Happy Birthday mee gemaakt hadden op het bed aan het goed leggen, hij zat op een plastiek krukje, niets gebeurd tot ik binnen kwam, hij keek achterom en pardoes daar lag jij tegen de grond, een tas stuk de theepot op de grond.
Eerst was er niet te zien maar nadien zagen we aan zijn slecht been, een handpalm het vel eraf, dat was natuurlijk weer niet zo goed, ik kan beter aan het zwembad blijven denk ik want dan had het niet gebeurt, maar ja !!!!
Dus alles netjes ontsmet en verzorgd, het zag er weer niet zo netjes uit, nu zijn we al een week verder, gelukkig geen ontsteking eraan gekregen, vrijdags zijn we wel naar de Chinese apotheek gereden in Singaraja om nog verband, ook vet verband en ontsteking's remers te gaan halen.
Het wordt elke dag een beetje kleiner, maar het ergste is dat hij niet kan gaan zwemmen, gelukkig geen koorts, dus hij kan zijn dagelijks of twee dagelijks tripje naar het strand wel maken waar hij kan kletsen met jan en alleman.
Ik hoop nog een weekje en dat dan alles terug in orde is en hij terug kan gaan zwemmen.
                                                Verleden zondag waren we dan 46 jaar gehuwd wat we natuurlijk gevierd hebben met een etentje, nadien bij Jasmine een lekker Kokosijsje gaan eten.
 s'Morgens speelt er in het restaurant altijd een CD met een wijsje dat altijd in ons hoofd blijft zitten, ik vroeg aan Iluh wat het betekende want verstond er niets van, het is een gebed van de Hindoe's " Gayatri Mantra " ze bidden dit als ze offeren, natuurlijk wilde ik weten wat het allemaal inhoud dus werd het internet geraadpleegd.
Had snel de tekst gevonden en de betekenis ervan als het juist is natuurlijk.

Gayatri Mantra in Sanskrit

Om Bhur Bhuvah Suvaha
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yo Nah Prachodayat
We mediteren op de
Glorieus pracht en praal van
De Vivifier Divine.
Moge Hij Zelf onze geest verlichten!
Het hindoeïsme is geen religie maar een levenswijze bestaand uit filosofie en wetenschappen. Het hindoeïsme kent geen oprichter of profeet. Er zijn onnoemelijk veel hindoe geschriften waarvan de Veda’s het meest prominent zijn. Veda is Sanskriet voor ‘weten’. De oudste Veda dateert waarschijnlijk van rond 2.200 voor Chr.
De Gayatri Mantra is bijna 8000 jaar oud, het is een fundamenteel Hindoe hymne of gezangen ter ere van de Heer en het universum. Reciteren en te luisteren naar het is een zalige ervaring.
De godin Gayatri Mata beschouwd als de Veda, de moeder van alle Veda's en de echtgenote van de god Brahma en ook de personificatie van de alles doordringende Parabrahman, de ultieme onveranderlijke realiteit dat ligt achter alle verschijnselen. Gayatri Mata Veda wordt door velen hindoes gezien niet alleen als een godin, maar een portret van Brahman zelf, in de vrouwelijke vorm.
Gayatri zit op een lotusbloem. De bloem symboliseert ons hart, waar de Allerhoogste zetelt. De lotus groeit in modder of vies slootwater en komt uiteindelijk schitterend naar boven en pleziert een ieder met zijn schoonheid. Wie toegewijd is aan de Gayatri Mantra zal onthecht raken van de vergankelijke materiële wereld en schitteren van goddelijkheid.
Gayatri zien we altijd afgebeeld met vijf hoofden. Deze staan voor de vijf elementen waar ons lichaam uit opgebouwd is, de vijf zintuigen, vijf werkzintuigen, vijf kosha’s of lagen waar de zuivere ziel door omhuld is en vijf obstakels die realisatie van het goddelijke belemmeren (klesha’s: angst, haat, gehechtheid, onwetendheid en egoïsme).
Het woord ‘mantra’ is Sanskriet en betekent: lettergreep of heilig woord. Mantra's zijn trillings formules die in stilte inwendig worden gereciteerd, of hardop worden uitgesproken of gezongen. Mantra’s komen voor in het Sanskriet en ook in Japanse, Chinese en Tibetaanse talen. Ook van de talen van bepaalde stammen is het bekend dat ze krachtige lettergrepen en woorden gebruiken. Een mantra is een precies geluid, een frequentie die een signaal overbrengt naar het bewustzijn. Mantra’s worden gebruikt om bepaalde resultaten te bereiken en worden een aantal malen herhaald om genezing en overvloed te krijgen
Het woord Gayatri betekent ritme en ook bescherming.
De Gayatri Mantra wordt niet alleen hier gezongen, het maakt niet uit welk tijdstip van de dag of nacht het is, over heel de wereld zingen mensen op het dezelfde moment deze Mantra.
Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloed het fysieke lichaam, zuivert het emotionele lichaam en brengt je bij je hartsgevoel.
Het is de mantra voor wijsheid en vrede voor iedereen
Hier onder is het rustgevend liedje te horen via YouTube
Groetjes Rita & Robert

2 opmerkingen:

  1. getver Rita dat is toch wel een groot stuk vel war er af is, laat hem dus maar rustig aan doen en niet te snel in het water want dan wordt alles weer week, maarja dat is wel moeilijk voor mijn vriendje dat snappen we wel.
    Mooi dat stuk over hindoeisme en denk dat ik weet welk liedje het is ga het strakjes luisteren nu eerst een hapje eten
    pakkerd vanuit Ban Phe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi daar in Thailand, ja zeker en vast maar de genezing vlot best, elke dag een beetje verder dicht.
    Nee niet zo snel in het water, en gelukkig beseft hij dat zelf ook.
    Het wordt hier nu zeker omdat we dat zo mooi en rustgevend vinden heel veel gedraaid.
    Verder alles hier in orde en daar ook lees ik.
    Gr Rita

    BeantwoordenVerwijderen