donderdag 19 januari 2012

Berichtje uit Bali

Hallo iedereen,
De weken vliegen voorbij hier en met Robert zijn been gaat alles de goede richting uit, hoop dat hij na het weekend terug kan gaan zwemmen, eens de wond wat kleiner is kan de OpSite erop en kan hij veilig terug zwemmen, hij zal in de wolken zijn dan denk ik.
Verleden week vrijdag moest hij nieuw vetverband gaan halen voor op de wond in Singaraja, ik bleef lekker aan het zwembad zitten, toen hij terugkwam wist hij te zeggen ze alles aan het voorbereiden waren voor een crematie op de grote weg.
Ik dacht zou toch eens wat foto's moeten maken, dus andere kleren aan en op weg, het was niet zo ver van het hotel, dus Robert heeft me afgezet, ik zou wel te voet terug komen, dit kon ik nog wel gaan.
Er was een dame allerlei versieringen aan het aanbrengen, ze vertelde dat er om 14.00 een optocht was, nu waren ze de jongens en meisjes ervoor aan het klaarmaken, er waren verschillende mannen die ik kende van in ons straatje die alles in goede wegen leidde.
Er stond een man buiten aan de baan en ik vroeg of ik foto's mocht maken, natuurlijk zei hij geen probleem, deze man sprak zo goed Engels en dat kom je hier niet vaak tegen, nadien vertelde hij dat hij in Jakarta woont en dat de overleden persoon zijn grootvader is.
Dus ik kreeg een uitvoerige uitleg van de man, ook dat ik maar op het erf moest komen om daar ook foto's te nemen, ja zoiets moeten ze geen twee keer zeggen tegen mij, dus ik foto's genomen van de mooi uitgedoste meisjes en jongens die aan het wachten waren tot de optocht vertrok.
Nadien iedereen op zijn plaats de poppen werden klaar gezet zo kon de optocht beginnen, de kleinzoon liep voorop met de overblijfselen van zijn grootvader in een doek met een witte koord er rond die door iedereen van de groep werd vastgehouden, zo liepen ze het hele dorp rond met het gamelan orkest als laatste.
De crematie was de dag erna, daar kan ik niets over vertellen want het regende oude wijven en ben dus niet geweest, maar hier wat informatie over een crematie.
Net als in India gelooft men in Bali in reincarnatie.
Bij het Bali-hindoeisme gelooft men echter dat een persoon na de dood weer terugkeert in een menselijke gedaante.
Om die hergeboorte te garanderen en de ziel los te maken van het lichaam is het echter in Bali van belang dat een overleden persoon wordt gecremeerd.
De crematie " Ngaben " is het meest complexe Balinese ritueel waar vele dagen overheen gaan. Niet alleen het lichaam wordt verbrand maar ook een grote hoeveelheid van waardevolle rituele zaken die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt. Doordat een crematie veel tijd en kosten met zich meebrengt kan het echter maanden of zelfs jaren duren voordat de daadwerkelijke lijkverbranding plaats vind. Rijke of vooraanstaande overledenen worden gebalsemd, de armere mensen worden in doeken gewikkeld en tijdelijk begraven .
De armere Balinezen kunnen hun doden pas cremeren als ze het geld bij elkaar hebben of als een gezamenlijke crematie wordt gehouden, wat ook hier het geval was.
Als er een goede datum wordt gevonden voor de crematie dan wordt een heel team van rituele experts, artiesten, priesters, familie, vrienden en buren ingezet om de vele offers en rituelen op de vereiste wijze uit te voeren. Op de dag van de crematie wordt het lichaam gedragen in een kleurrijke toren van bamboe, hout en papier de " Bade ". Hoe hoger de status van de overledene, hoe hoger de toren, een hoogte van dertig meter is bij vooraanstaande personen niet ondenkbaar. De Bade voor deze persoon was ook niet zo klein.
Uit de toren hangt een lange witte doek die door familie wordt vastgehouden om de band met de overledene te symboliseren. Op weg naar de begraafplaats worden bij elk kruispunt rondjes gedraaid om te voorkomen dat de ziel van de overledene terugkeert in het lichaam. Uiteindelijk wordt het lichaam geplaatst en houten sarcofaag. De sarcofaag en de toren worden vervolgens apart verbrand. Tijdens het hele gebeuren wordt er normaal geen traan gelaten om de overledene omdat anders de ziel moeite zou krijgen om te vertrekken, maar we hebben toch op andere crematies toch wel traantjes zien vloeien .
Een aantal dagen na de verbranding vinden er nog zuiveringsrituelen en offers plaats om het geheel af te sluiten.
Als toerist ben je welkom om deze ceremonie bij te wonen omdat je bijdraagt aan de drukte en de goden in de war brengt met je vreemde verschijning. Er zijn wel een paar regeltjes waar je je aan moet houden. Men draag altijd een sarong (ook de mannen) en de schouders moeten bedekt zijn.
Zo hebben jullie weer wat nieuws van ons en wat informatie over een crematie hier in Bali.
Groetjes Rita & Robert

4 opmerkingen:

  1. dat was weer een mooie belevenis Rita, het blijft genieten, eigenlijk raar want we genieten van verdriet.
    Fijn dat Robert bijna weer in het zwembad kan maar laat het aub heel goed oppassen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi beste vrienden in Thailand,

    Ja dat was het en ja in onze cultuur is het verdriet maar bij hun niet want ik zal alleen maar blije gezichten en dan ga je jezelf er ook naar gedragen, en zo heeft ieder land zijn eigen cultuur.
    Ik denk dat hij blij zal zijn al van 4 januari niet meer in het water.
    Groetjes Rita & Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Rita en Robert, Leuk jullie eens ontmoet te hebben. Wij zitten intussen in Sanur waar we onze vakantie verder zetten. Groetjes van Paul en d'Joko

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Paul en d'Joko,
    Was ook fijn jullie te ontmoeten en nog een fijne tijd in Sanur hoor.
    Gr Rita & Robert

    BeantwoordenVerwijderen