vrijdag 27 januari 2012

Foto's huwelijk Komang & Putu

Komang kwam piepen

Holy Man

Deze man deed de ceremonie

De keuken

De bruidegom

Bruidegom en ik

Wat een mooi paar, Komang & Putu


Mooie haartooi

Aan het bidden

Spanningen!!!

Ook bij hem

De verschillende riten



De kip die ze aan elkaar moesten geven

Bij de familie tempel

Wij allen samen

Ceremonie voorbij!!!

Komang & Putu met zijn moeder en zussen

Staff van Melamun

Hier het lekkere eten

Het bruidspaar en staff van Melamun

Rustig op ons plaatsje
De volledige reeks is te zien via deze link

Huwelijk van Komang en Putu

Hier weer wat nieuwtjes uit Bali, verleden week kregen we van Komang die hier als dienster werkt een uitnodiging voor haar huwelijk, dit vonden we heel fijn natuurlijk, een huwelijk hier van iemand die we goed kennen.
De receptie zou om 15.00 uur zijn maar ja ik wilde natuurlijk graag de ceremonie zelf ook zien, dus netjes gevraagd of we dat mogen bijwonen, ze was erg opgetogen dat wij als niet Balinezen ons interesseerde voor de ceremonie zelf.
Nu welk uur zou het beginnen, ja denk 8 of 9 kan ook 10 uur zijn, we zijn de Balinese gang van zaken al wat gewoon, dus wij er tegen 10 uur s' morgens erheen, ik helemaal met sarong en kebaya op de motor, ik had wel mijn helm op, als je in traditionele kledij op de motor gaat hoef je geen helm te dragen, want normaal zijn de dames hun haar helemaal opgemaakt, maar veiligheid voor alles.
Robert is nog in short en t-shirt er naar toe gereden, hij deed daar zijn ander kleren wel aan.
Daar aangekomen stond iedereen te kijken, Bulé 's ( blanken ) we vroegen of het daar was, er stonden mooi penjors aan het huis en ja we waren op het juiste adres, ik denk dat Komang ons gehoord had ze kwam piepen aan het raam wat een mooie foto opleverde nadien.
We moesten direct plaats nemen, kregen koffie, thee en zoetigheden voorgeschoteld, ben toch wel echt op mijn plaats hier hahaha, er kwam direct een jonge man bij ons zitten hij moest natuurlijk alles weten over ons, wij hebben hem natuurlijk ook de nodige vragen gesteld aangaande het huwelijk.
Natuurlijk begon de ceremonie later maar we hebben intussen tijd erg genoten van alles dat er rondom gebeurt, bij ons is alles tot in de puntjes uitgewerkt hier gaat alles rustig zijn gang, niemand maakt zich druk om iets.
Eens Komang en Putu klaar waren begon de ceremonie, gedurende de ceremonie moesten ze diverse malen bidden, tussen de vingers houden ze bloemen boven hun hoofd, zo moesten ze bidden tot de overleden voorouders, tot de Goden die woonachtig zijn op het woonerf maar ook tot de “Drie eenheid”: Brahma, Wisnu en Shiva, zij tezamen vormen de Eenheid: Sang Widhi Yasa. Het bidden is vooral om bescherming te vragen voor allen, hun door het leven te willen leiden en ook om het vragen van geluk en voorspoed. Na het bidden plaatsten ze rijstkorrels op hun voorhoofd, dit om de geest spiritueel te voeden.
Eens deze  riten gedaan werden er touwtjes om hun handen en op hun hoofd gelegd ook een dun touwtje gemaakt van bananenblad werd om hun voorhoofd gebonden. Dit staat symbool voor de sterkte van hun relatie.
Op het einde van de ceremonie werden ze een gebraden kip aangereikt en moesten ieder de andere stukjes kip geven, dit bracht hun echt aan het lachen, nadien gingen ze naar de familie tempel, ook wij gingen mee dus daar terug bidden en de bloemetjes nadien achter het oor steken, Komang stak ze het in haar haar.
Nadien werden we gevraagd om te gaan eten, het was echt allemaal heel goed verzorgt ook erg lekker, ik heb zelf geen saté's genomen want die waren erg (pedas ) pikant zegde ze.
Na het eten zei Robert ineens dat is Els daar en Eric van in de Arjuna groep, we dachten wat komen die hier doen, we wisten niet dat ze ook in Bali waren, ze waren in ons hotel geweest en de manager had gezegd ze zijn naar een huwelijk, hij heeft hun zijn uitnodiging gegeven zo dat hun chauffeur wist waar hij naar toe moest rijden, dit was een fijne verrassing en zo konden hun nog mooie plaatjes maken van het bruidspaar.
Susie en de staff van het hotel kwamen tegen 15.00 uur, ook nog andere gasten van het hotel, dus allen samen gezeten en gegeten, rond 16 uur zijn we terug huiswaards gereden na een heel fijne mooie dag, zowel voor het bruidspaar als voor ons.
Een groot verschil met India is echter dat het kastenverschil op Bali geen invloed uitoefent op je carriere.
Wel is het een feit dat vanaf het huwelijk de vrouw de man zal volgen, zo ook in rang. Als een vrouw uit een hoge kaste, beneden haar stand trouwt, zal dit veelal niet door haar familie geaccepteerd worden. Zij en haar toekomstige kinderen, zullen immers in een lagere kaste terecht komen en (nog steeds) wordt dit voor vele families als gezichtsverlies beschouwd. Anno 2012, zijn er inmiddels een paar families die zich “flexibel” opstellen en het geen bezwaar vinden dat hun dochter zich “verlaagd”, maar helaas zijn deze families nog steeds in de minderheid. In de allerhoogste kasten komt het dan ook nog steeds voor dat ouders hun kinderen koppelen, zodat de eer van de familie hoog blijft.
Ook Komang is van hogere kaste dat zie je aan de naam van haar vader I Gusti Ngurah.
In Bali gaat het meisje na haar huwelijk bij haar schoonouders wonen, ik weet niet of onze schoondochters dat zo graag zouden doen bij ons komen inwonen !!!
De mannen maakten versieringen voor het huis en de poort, er werden bamboe tenten gemaakt voor de genodigden, sate stokjes werden zelf gemaakt en een dag voor het huwelijk werden ook 5 varkens geslacht. Die werden deels gebruikt voor het huwelijksdiner maar ook werden gedeelten van het varkensvlees gebruikt in offers.
De buren en kennissen brachten allemaal geschenken, zoals rijst, koffie, suiker en glaswerk, nadien ging ieder naar huis met eten en andere zaken.
De Balinese vrouwen zijn echter twee weken lang bezig geweest met het maken van offers, die je ziet staan waar het huwelijk voltrokken wordt.
Een Balinees maakt gedurende zijn leven namelijk 5 belangrijke ceremonies mee :
1) 42-dagen ceremonie: ceremonie die plaats vindt als een baby 42 dagen oud is. Dit is de eerste ceremonie waarbij het kind niet meer als goddelijk wordt gezien, maar als menselijk
2) Drie Maanden ceremonie: bij deze ceremonie mag het kind voor de eerste keer met zijn voetjes de grond aanraken en zijn alle banden met het goddelijke verdwenen.

3) Tandenvijlen. Vanaf de leeftijd dat een meisje voor de eerste keer heeft gemenstrueerd (circa 12 a 13 jaar), mag de tandenvijlceremonie plaatsvinden. Tijdens deze ceremonie wordt de onderkant van de bovenste voortanden gelijk gevijld. Een vijftigtal jaar geleden werden gebitten compleet geruineerd, tegenwoordig gelukkig niet meer. Bij een gebit is het normaal dit de snijtanden altijd wat langer zijn dan de andere tanden. Dat wordt tijdens deze ceremonie teniet gedaan. Zonder deze ceremonie te ondergaan, wordt je namelijk op hetzelfde level geplaatst als het dier (volgens het Balinese Hindu geloof), na deze ceremonie zet je je boven het dier, en ben je een volwaardig mens. Het kan gebeuren dat mensen niet over voldoende financiële middelen beschikken om deze ceremonie op 12 of 13 jarige leeftijd te laten voltrekken. Vaakt gebeurt het dan ook voor een huwelijk of op oudere leeftijd. Overlijdt de persoon in kwestie nog voor deze ceremonie heeft plaatsgevonden, worden de tanden alsnog gevijld alvorens het stoffelijk overschot wordt begraven of gecremeerd.

4) Huwelijk
De huwelijksceremonie zelf bestaat uit ontzettend veel symboliek en veel bidden. Ze moeten onder andere de volgende riten ondergaan:

BYEKAON: voet offers. Onze voeten werd spiritueel gereinigd in de overtuiging dat overal waar ze zouden lopen in hun verdere leven, ze veilig zouden zijn.
PRASITHA: alvorens de priester begint, krijg je drie maal in je handpalm “heilig water” (te vergelijken met wijwater), dat je moet opdrinken. Op deze manier wordt de ziel spiritueel gereinigd.
PAYAS PEBERSIAN: met een touwtje, ei en zand worden de handen aangeraakt, dit om het lichaam te zuiveren.
PIS BOLONG: De hoge priester raakte met een munt (=pis) waar een gaatje inzit (=bolong) de borst en hoofd aan en circelde het muntstuk driemaal om hun hoofd. Dit staat symbool voor een lang leven.
KARA AYAM: met een bamboegevlochten mand boven hun gehouden door de priester terwijl hij een mantra uitspreekt. Dit zou zorgen voor een vruchtbaar huwelijk.
De kleding die ze op hun trouwdag aanhadden wordt ook wel Payas Agung genoemd. Dat kan je zien aan het feit dat de kroon op haar hoofd in zijn geheel bestaat uit “gouden” bloemen, het haar is volledig opgestoken. Deze kroon van bloemen wordt een voor een op je hoofd gestoken en is vrij zwaar.
5) Crematie; crematie is een tijdrovende en dure (de duurste van alle vijf!!) ceremonie. Niet alle families kunnen zich op het moment van overlijden een dergelijke ceremonie veroorloven. Het gebeurd daarom meestal dat de overledene eerst wordt begraven en later (kan maanden of jaren zijn) wordt opgegraven en dan alsnog wordt gecremeerd. Alle dorpen hebben daarom ook eens in de 3 a 4 jaar (verschilt per dorp) een massale crematie. Alle overledene die nog niet zijn gecremeerd worden dan tezamen gecremeerd en uiteraard worden de kosten dan ook verdeeld.
Zo zijn jullie weer allen op de hoogte en hebben jullie een hoop leesvoer gehad.
Groetjes Rita & Robert

donderdag 19 januari 2012

Foto's van de dag voor de crematie

Alles stond al klaar voor de optocht

Heel mooi gemaakt

Geduldig aan het wachten

Ik kreeg toch een klein lachje op zijn gezicht

De optocht kon beginnen

De kleinzoon voorop

En nu maar lachen

Allen mooi uitgedost

De toren

Als laatste het gamelan orkest
Via deze link kan je heel de reeks zien
http://fotoalbum.seniorennet.be/Rirobear/9_dag_voor_de_crematie

Berichtje uit Bali

Hallo iedereen,
De weken vliegen voorbij hier en met Robert zijn been gaat alles de goede richting uit, hoop dat hij na het weekend terug kan gaan zwemmen, eens de wond wat kleiner is kan de OpSite erop en kan hij veilig terug zwemmen, hij zal in de wolken zijn dan denk ik.
Verleden week vrijdag moest hij nieuw vetverband gaan halen voor op de wond in Singaraja, ik bleef lekker aan het zwembad zitten, toen hij terugkwam wist hij te zeggen ze alles aan het voorbereiden waren voor een crematie op de grote weg.
Ik dacht zou toch eens wat foto's moeten maken, dus andere kleren aan en op weg, het was niet zo ver van het hotel, dus Robert heeft me afgezet, ik zou wel te voet terug komen, dit kon ik nog wel gaan.
Er was een dame allerlei versieringen aan het aanbrengen, ze vertelde dat er om 14.00 een optocht was, nu waren ze de jongens en meisjes ervoor aan het klaarmaken, er waren verschillende mannen die ik kende van in ons straatje die alles in goede wegen leidde.
Er stond een man buiten aan de baan en ik vroeg of ik foto's mocht maken, natuurlijk zei hij geen probleem, deze man sprak zo goed Engels en dat kom je hier niet vaak tegen, nadien vertelde hij dat hij in Jakarta woont en dat de overleden persoon zijn grootvader is.
Dus ik kreeg een uitvoerige uitleg van de man, ook dat ik maar op het erf moest komen om daar ook foto's te nemen, ja zoiets moeten ze geen twee keer zeggen tegen mij, dus ik foto's genomen van de mooi uitgedoste meisjes en jongens die aan het wachten waren tot de optocht vertrok.
Nadien iedereen op zijn plaats de poppen werden klaar gezet zo kon de optocht beginnen, de kleinzoon liep voorop met de overblijfselen van zijn grootvader in een doek met een witte koord er rond die door iedereen van de groep werd vastgehouden, zo liepen ze het hele dorp rond met het gamelan orkest als laatste.
De crematie was de dag erna, daar kan ik niets over vertellen want het regende oude wijven en ben dus niet geweest, maar hier wat informatie over een crematie.
Net als in India gelooft men in Bali in reincarnatie.
Bij het Bali-hindoeisme gelooft men echter dat een persoon na de dood weer terugkeert in een menselijke gedaante.
Om die hergeboorte te garanderen en de ziel los te maken van het lichaam is het echter in Bali van belang dat een overleden persoon wordt gecremeerd.
De crematie " Ngaben " is het meest complexe Balinese ritueel waar vele dagen overheen gaan. Niet alleen het lichaam wordt verbrand maar ook een grote hoeveelheid van waardevolle rituele zaken die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt. Doordat een crematie veel tijd en kosten met zich meebrengt kan het echter maanden of zelfs jaren duren voordat de daadwerkelijke lijkverbranding plaats vind. Rijke of vooraanstaande overledenen worden gebalsemd, de armere mensen worden in doeken gewikkeld en tijdelijk begraven .
De armere Balinezen kunnen hun doden pas cremeren als ze het geld bij elkaar hebben of als een gezamenlijke crematie wordt gehouden, wat ook hier het geval was.
Als er een goede datum wordt gevonden voor de crematie dan wordt een heel team van rituele experts, artiesten, priesters, familie, vrienden en buren ingezet om de vele offers en rituelen op de vereiste wijze uit te voeren. Op de dag van de crematie wordt het lichaam gedragen in een kleurrijke toren van bamboe, hout en papier de " Bade ". Hoe hoger de status van de overledene, hoe hoger de toren, een hoogte van dertig meter is bij vooraanstaande personen niet ondenkbaar. De Bade voor deze persoon was ook niet zo klein.
Uit de toren hangt een lange witte doek die door familie wordt vastgehouden om de band met de overledene te symboliseren. Op weg naar de begraafplaats worden bij elk kruispunt rondjes gedraaid om te voorkomen dat de ziel van de overledene terugkeert in het lichaam. Uiteindelijk wordt het lichaam geplaatst en houten sarcofaag. De sarcofaag en de toren worden vervolgens apart verbrand. Tijdens het hele gebeuren wordt er normaal geen traan gelaten om de overledene omdat anders de ziel moeite zou krijgen om te vertrekken, maar we hebben toch op andere crematies toch wel traantjes zien vloeien .
Een aantal dagen na de verbranding vinden er nog zuiveringsrituelen en offers plaats om het geheel af te sluiten.
Als toerist ben je welkom om deze ceremonie bij te wonen omdat je bijdraagt aan de drukte en de goden in de war brengt met je vreemde verschijning. Er zijn wel een paar regeltjes waar je je aan moet houden. Men draag altijd een sarong (ook de mannen) en de schouders moeten bedekt zijn.
Zo hebben jullie weer wat nieuws van ons en wat informatie over een crematie hier in Bali.
Groetjes Rita & Robert

donderdag 12 januari 2012

Foto's

        Erna hadden lekkere Tempe gemaakt                              


                          Lekker kokosijs aan het eten                       


                 Een vlinder voor onze bungalow                             






Berichtje uit Bali

Hallo iedereen,
Hier zijn we weer eens, de mensen die op Facebook zitten weten dat alles hier nog in orde is of toch bijna.
Op mijn verjaardag was Robert de bloemetjes waar ze Happy Birthday mee gemaakt hadden op het bed aan het goed leggen, hij zat op een plastiek krukje, niets gebeurd tot ik binnen kwam, hij keek achterom en pardoes daar lag jij tegen de grond, een tas stuk de theepot op de grond.
Eerst was er niet te zien maar nadien zagen we aan zijn slecht been, een handpalm het vel eraf, dat was natuurlijk weer niet zo goed, ik kan beter aan het zwembad blijven denk ik want dan had het niet gebeurt, maar ja !!!!
Dus alles netjes ontsmet en verzorgd, het zag er weer niet zo netjes uit, nu zijn we al een week verder, gelukkig geen ontsteking eraan gekregen, vrijdags zijn we wel naar de Chinese apotheek gereden in Singaraja om nog verband, ook vet verband en ontsteking's remers te gaan halen.
Het wordt elke dag een beetje kleiner, maar het ergste is dat hij niet kan gaan zwemmen, gelukkig geen koorts, dus hij kan zijn dagelijks of twee dagelijks tripje naar het strand wel maken waar hij kan kletsen met jan en alleman.
Ik hoop nog een weekje en dat dan alles terug in orde is en hij terug kan gaan zwemmen.
                                                Verleden zondag waren we dan 46 jaar gehuwd wat we natuurlijk gevierd hebben met een etentje, nadien bij Jasmine een lekker Kokosijsje gaan eten.
 s'Morgens speelt er in het restaurant altijd een CD met een wijsje dat altijd in ons hoofd blijft zitten, ik vroeg aan Iluh wat het betekende want verstond er niets van, het is een gebed van de Hindoe's " Gayatri Mantra " ze bidden dit als ze offeren, natuurlijk wilde ik weten wat het allemaal inhoud dus werd het internet geraadpleegd.
Had snel de tekst gevonden en de betekenis ervan als het juist is natuurlijk.

Gayatri Mantra in Sanskrit

Om Bhur Bhuvah Suvaha
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yo Nah Prachodayat
We mediteren op de
Glorieus pracht en praal van
De Vivifier Divine.
Moge Hij Zelf onze geest verlichten!
Het hindoeïsme is geen religie maar een levenswijze bestaand uit filosofie en wetenschappen. Het hindoeïsme kent geen oprichter of profeet. Er zijn onnoemelijk veel hindoe geschriften waarvan de Veda’s het meest prominent zijn. Veda is Sanskriet voor ‘weten’. De oudste Veda dateert waarschijnlijk van rond 2.200 voor Chr.
De Gayatri Mantra is bijna 8000 jaar oud, het is een fundamenteel Hindoe hymne of gezangen ter ere van de Heer en het universum. Reciteren en te luisteren naar het is een zalige ervaring.
De godin Gayatri Mata beschouwd als de Veda, de moeder van alle Veda's en de echtgenote van de god Brahma en ook de personificatie van de alles doordringende Parabrahman, de ultieme onveranderlijke realiteit dat ligt achter alle verschijnselen. Gayatri Mata Veda wordt door velen hindoes gezien niet alleen als een godin, maar een portret van Brahman zelf, in de vrouwelijke vorm.
Gayatri zit op een lotusbloem. De bloem symboliseert ons hart, waar de Allerhoogste zetelt. De lotus groeit in modder of vies slootwater en komt uiteindelijk schitterend naar boven en pleziert een ieder met zijn schoonheid. Wie toegewijd is aan de Gayatri Mantra zal onthecht raken van de vergankelijke materiële wereld en schitteren van goddelijkheid.
Gayatri zien we altijd afgebeeld met vijf hoofden. Deze staan voor de vijf elementen waar ons lichaam uit opgebouwd is, de vijf zintuigen, vijf werkzintuigen, vijf kosha’s of lagen waar de zuivere ziel door omhuld is en vijf obstakels die realisatie van het goddelijke belemmeren (klesha’s: angst, haat, gehechtheid, onwetendheid en egoïsme).
Het woord ‘mantra’ is Sanskriet en betekent: lettergreep of heilig woord. Mantra's zijn trillings formules die in stilte inwendig worden gereciteerd, of hardop worden uitgesproken of gezongen. Mantra’s komen voor in het Sanskriet en ook in Japanse, Chinese en Tibetaanse talen. Ook van de talen van bepaalde stammen is het bekend dat ze krachtige lettergrepen en woorden gebruiken. Een mantra is een precies geluid, een frequentie die een signaal overbrengt naar het bewustzijn. Mantra’s worden gebruikt om bepaalde resultaten te bereiken en worden een aantal malen herhaald om genezing en overvloed te krijgen
Het woord Gayatri betekent ritme en ook bescherming.
De Gayatri Mantra wordt niet alleen hier gezongen, het maakt niet uit welk tijdstip van de dag of nacht het is, over heel de wereld zingen mensen op het dezelfde moment deze Mantra.
Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloed het fysieke lichaam, zuivert het emotionele lichaam en brengt je bij je hartsgevoel.
Het is de mantra voor wijsheid en vrede voor iedereen
Hier onder is het rustgevend liedje te horen via YouTube
Groetjes Rita & Robert

donderdag 5 januari 2012

Foto's Kerstmis en verjaardag

Mooie bloemstukje gemaakt door Komang     

Al de danseresjes

Al het lekkere eten



Lekker eten

Mooie bloemstukje gekregen van vrienden


Iedereen zong voor mij

De verjaardags taart

De ochtendploeg en enkele Chinese gasten

De taart moest ook aangesneden worden

Heel mooi met de bloemetjes gemaakt.
De volledige reeks foto's zijn te zien via deze links